Bac 2018: ce subiecte la română le-au dat bătăi de cap elevilor

de: Daniel Ștefan
25 06. 2018

Au fost afișate subiectele la limba și literatura română la bac 2018. Subiectele vor fi disponibile după susținerea probei pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro.

Nu mai puțin de 136.000 de absolvenți ai clasei a XII-a au susținut luni, 25 iunie, proba la limba și literatura română la bacalaureat.

Candidații la bac au trebuit să se prezinte în sala de examinare în intervalul orar 7.30 – 8.30, în baza unui act de identitate valid, cu fotografie. Examenul a început la ora 9.00, iar timpul estimat redactării lucrării a fost de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

Subiecte bac 2018 la limba română la profilul Uman

Au apărut și primele informații despre subiectele la limba română pe care le-au avut elevii la prima probă scrisă de la Bac. Astfel, din primele informații putem spune că elevii de la profilul uman au avut de comentat arta poetică în opera lui Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Subiecte bac 2018 la limba română la profilul Real

La primul subiect, elevii au avut de explicat o secvență dintr-un text semnat de Anton Holban, respectiv “Note de călătorie”. Tot la profilul Real, li s-a mai cerut realizarea unui text argumentativ în care să exemplifice dacă oamenii mai apreciază sau nu locul în care trăiesc. O altă cerință a fost aceea de a explica rolul notațiilor autorului Mihail Sebastian la opera “Ultima oră”.

Elevii de la profilul Real au avut de comentat tot poezie, la subiectul al III-lea, dar Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi.

Când se susțin următoarele probe scrise la Bac

Următoarea probă scrisă la Bac va avea loc pe 26 iunie, la limba maternă, apoi, pe 27 iunie, va fi susținută proba obligatorie a profilului (Matematică pentru profilul Real, respectiv istorie pentru profilul Umanist.

Ultima probă la Bac va fi dată pe 29 iunie, la disciplina aleasă de absolvenţi în funcţie de profilul studiat. Cei care studiază la profilul Umanist vor opta între geografie şi știinţe socio-umane (filosofie, sociologie, psihologie, logică), iar absolvenţii profilului Real vor alege între disciplinele fizică, chimie, biologie şi informatică.